13 Kasım 2018 Salı

İŞLEMCİ



                                                   
     İşlemciler hakkında her bilgi sayfamızda mevcuttur. Bu sayfamızda işlemci anlatmamızdaki tek amaç siz bilgisayar sevenlerin işlemciyi anlamanızla hem mesleğinizde daha yeterli yaparken hemde daha bilinçli bir tüketici haline getirecektir. İlk olarak işlemciyi tanıyalım.









İŞLEMCİ NEDİR ?

    İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasının ve bu biriler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır.




    Bilgisayarlardaki işlemci tıpkı bir beyin gibi, hangi bilginin nerede olduğunu bilir, gerekli işlemleri gerçekleştirir ve gerekli yerlere göndermektedir.



Bilgisayar üzerinde yapılan işlem işlemcinin bilgisi dahilindedir. İşlemci mekanik parçası bulunmayan entegre devrelerdir. Günümüzde piyasada birçok çeşitte işlemci bulunmaktadır.

Aslında işlemciler, sadece bilgisayarlarda bulunan bir donanım değildir. Tüm elektronik sistemlerde işlemciler bulunur. Örneğin, otomatik çamaşır makinesi, otomatik bulaşık makinesi, fabrikalardaki otomatik cihazlar, televizyon.

İşlemci yerine mikroişlemci, CPU (Central Processing Unit), MİB(CPU'nun Türkçe karşılığı-Merkezi İşlem Birimi), µP(mikro processor) isimlerini de sıklıkla kullanıyoruz. 




 İşlemci=Mikroişlemci=MİB=CPU=µP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder